В навечерието на Деня на независимостта Велико Търново кипи от

...
 В навечерието на Деня на независимостта Велико Търново кипи от
Коментари Харесай

Велико Търново се готви за Деня на независимостта: Градът е пълен с туристи

 

В навечерието на Деня на независимостта Велико Търново кипи от живот. Ден преди 22 септември старопрестолният град към този момент е цялостен с туристи.

„ Българите постоянно търсим някакви настойници “, счита професорът

„ Решихме да се разходим. Много ни харесва атмосферата в града. Харесва ни ситуацията, че има доста сергии, доста български обичаи, които могат да бъдат видени “, изяснява Геновева.

„ Шареният свят и духа на Търново. Винаги сме го харесвали. Без причина – просто използваме времето да се разходим. Настроението ни се приповдига “, отбелязва и Корнелия.

 Кога настава астрономическата есен тази година? България 2 мин. Кога настава астрономическата есен тази година?  Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “ Съдържание от партньори 3 мин. Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “  Иво Инджев за „ Хизбула “: Армия, лишена от връзка, е сляпа Тази събота и неделя 3 мин. Иво Инджев за „ Хизбула “: Армия, лишена от връзка, е сляпа  Какво е да си дете с друга полова ориентировка в България? Тази събота и неделя 3 мин. Какво е да си дете с друга полова ориентировка в България?  Висш пълководец на „ Хизбула “ е погубен в Бейрут (ВИДЕО и СНИМКИ) Светът 3 мин. Висш пълководец на „ Хизбула “ е погубен в Бейрут (ВИДЕО и СНИМКИ)  Времето в събота: Предимно слънчево с температури до 25° България 2 мин. Времето в събота: Предимно слънчево с температури до 25°  Проф. Станчо Петков: България не може да създаде пейджъри-бомби Тази събота и неделя 2 мин. Проф. Станчо Петков: България не може да създаде пейджъри-бомби  Кога настава астрономическата есен тази година? България 2 мин. Кога настава астрономическата есен тази година?  Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “ Съдържание от партньори 3 мин. Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “  Иво Инджев за „ Хизбула “: Армия, лишена от връзка, е сляпа Тази събота и неделя 3 мин. Иво Инджев за „ Хизбула “: Армия, лишена от връзка, е сляпа  Какво е да си дете с друга полова ориентировка в България? Тази събота и неделя 3 мин. Какво е да си дете с друга полова ориентировка в България?  Висш пълководец на „ Хизбула “ е погубен в Бейрут (ВИДЕО и СНИМКИ) Светът 3 мин. Висш пълководец на „ Хизбула “ е погубен в Бейрут (ВИДЕО и СНИМКИ)  Времето в събота: Предимно слънчево с температури до 25° България 2 мин. Времето в събота: Предимно слънчево с температури до 25°  Проф. Станчо Петков: България не може да създаде пейджъри-бомби Тази събота и неделя 2 мин. Проф. Станчо Петков: България не може да създаде пейджъри-бомби

В ателието на единствения занаятчия шекерджия у нас се прави кадаиф – освен това ръчно.

„ Нагрява се повърхността, сместа се излива на тънки стрийки, а по-късно кадаифът става на конци. В началото никой не ме е учил. Беше проба-грешка, самичък си се учех “, изяснява Добрин Трифонов, занаятчия на кадаиф.

Какво написаха в обществените мрежи някои от тях?

И съгласно него градът е по-пълен от всеки път.

„ Търново постоянно е бил туристически град, постоянно е имало хора, само че в този момент са изключително доста. Дошли са да видят занаятите, да се разходят “, твърди майсторът на кадаиф.

В тъкачницата на Миглена през целия ден се отбиват дребни и огромни.

Самоводската чаршия блестна предпразнично

„ Много се оживява Търново – това е поради фестивала. Винаги украсяват града. А туристите разпитват за занаятите – любопитно им е, че има някой, който още прави това нещо такова онлайн. Най-интересно им е на дребните деца “, безапелационна е тъкачката Миглена Чаталова.

Снимка: bTV

А от хотелиерския отрасъл изясняват, че резервациите стартират месеци преди 22 септември.

„ Хората си търсят още места за настаняване два и даже три месеца преди 22 септември.

Центърът на тържествата по традиция беше пред паметника на Независимостта

Естествено, има и такива, които се сещат и в последния миг. Все отново тук се празнува Деня на независимостта. Ето за какво множеството туристи са българи. Те идват поради тържествата. Но има и някои азиатци, както и румънци “, разяснява Паулина Агова, която е притежател и шеф на хотели и къщи за посетители.

Снимка: bTV

Фестивалът на занаятите във Велико Търново ще продължи до понеделник. Посетителите ще бъдат зарадвани и с огнено шоу, концерти и представления.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР